כשאישה מאובחנת בהריון עם תאומים, עליה להבין כיצד לטפל טוב בעצמה ובעובריה. לעיתים, הריון עם תאומים פשוט מתרחש. במקרים אחרים, גורמים פרטניים אחראים למצב.
לדוגמא, סביר יותר להניח שהריון זה יתרחש ככל שהאישה מבוגרת יותר, בשל שינויים הורמונאליים העשויים לגרום ליותר מביצית אחת להשתחרר בכל פעם. גם שימוש בטכנולוגיות רבייה, כגון הפריית מבחנה, מגביר את הסיכויים להריון עם תאומים.
הריון עם תאומים שאינם זהים נפוץ יותר ומתרחש כששתי ביציות נפרדות מופרות על ידי שני זרעים שונים. לכל אחד מהתאומים יש את השליה או את שק מי השפיר שלו. התאומים יכולים להיות שתי בנות או שני בנים, ואינם זהים זה לזה.
הריון עם תאומים זהים מתרחש כשביצית אחת מופרית ומתפתחת לשני עוברים. תאומים זהים עשויים להיות מוצגים על ידי השליה, אך בדרך כלל לכל עובר יש שק נפרד של מי שפיר. שני העוברים זהים, מאותו מין ונושאים תכונות ומאפיינים פיסיים משותפים. לעיתים נדירות, תאומים זהים אינם מצליחים להיפרד לחלוטין לשני תינוקות, במצב הידוע כתאומים סיאמיים.
מאפייני הריון עם תאומים
למרות שהריון זה שונה מאישה לאישה, חלק מהמאפיינים הנפוצים יותר הם:
תוצאות גבוהות לבדיקת AFT – זהו המאפיין הראשון להריון עם תאומים. בדיקה זו מודדת חלבון המופרש על ידי הכבד העוברי של יותר מעובר אחד, ובכך גדלה כמות חלבון הדם של האם. היות ותוצאה גבוהה עשויה להצביע אף על ליקויים בעוברים, מהרופא יבצע בדיקת אולטרסאונד לקביעה נוספת של המצב.
מידת בטן גדולה יותר – הרחם גדלה ומתפתחת מעבר למידותיה הרגילות בכל הריון, אך בהריון עם תאומים היא גדלה הרבה מעבר לצפוי. מצב זה מתחיל להיות ניכר בבירור בשבוע ה-21 להריון.
תסמיני בחילות בוקר קשים, כולל הקאות מרובות – חלק מהנשים ההרות עם תאומים מדווחות על מצבי הקאות ובחילות קשות יותר, בניגוד להריונות רגילים.
תנועות עוברים בשלב מוקדם של ההיריון – חלק מהנשים הנושאות ברחמן תאומים מתחילות להרגיש תנועות ברחם בשלבים מוקדמים יותר של ההיריון, בסביבות השבוע ה-21.
עייפות חריגה וקיצונית אותה לא ניתן לייחס לגורמים אחרים – הריון עם תאומים מנקז את אנרגיית הגוף יותר מהריון רגיל ומוביל להתשה. חוסר האנרגיה מגיע לרמה מפתיעה ויוצאת דופן.
רעלת הריון – הסיכוי לסיכון זה גבוה בהריון מרובה עוברים, הוא נובע מהפרשת רעלן לשליה ועלול לסכן באופן משמעותי את האם והעובר.
התחשבות בסיבוכים
תאומים בריאים נולדים מדי יום, ועדיין, יש גלות מודעות לסיבוכים אפשריים, כגון:
לחץ דם גבוה – נשים הרות עם תאומים נמצאות בסיכוי גבוה יותר לפתח לחץ דם גבוה במהלך ההיריון. כשלחץ הדם הגבוה משולב עם חלבון בשתן, המצב מכונה רעלת הריון. יש לנקוט בצעדי זהירות על מנת למנוע סיבוכים רציניים ביותר לאם ולתינוק.
לידה מוקדמת – הסיכוי למצב זה גובר בהריון עם תאומים, לכן במצב של סימני צירים מוקדמים, אישה עשויה לקבל זריקות סטרואידים על מנת להאיץ את התפתחות ריאות העוברים. אך גם אז, הפגים עשויים להילחם כדי לשרוד. הסיבוכים עשויים לכלול קשיי נשימה ועיכול, בעיות ראיה וזיהום. לעיתים נדירות, תינוק אחד נולד בטרם עת והתינוק השני מסוגל להמשיך להתפתח ברחם.
עירוי לתאומים – בהריון עם
תאומים זהים, אפשרי שכלי דם בשליה יתחברו למערכות הדם של העוברים. מצב זה גורם לעובר אחד לקבל עודף דם ולשני פחות מדי. זהו סיבוך רציני המשפיע על העוברים, ועשוי לדרוש התערבות אגרסיבית במהלך ההיריון, כולל צורך בלידה מוקדמת.
לידה בניתוח קיסרי – לידה וגינאלית של תאומים אפשרית אם התינוק הראשון נמצא בעמדת ראש למטה. במקרה שלא, מומלץ ניתוח קיסרי. בחלק מהמקרים, סיבוכים לאחר לידה וגינאלית של התאום הראשון עשוי לדרוש לידה בניתוח קיסרי לתאום השני.
התמודדות עם הריון תאומים
טיפול טוב של האם בעצמה הוא השיטה הטובה ביותר להתמודד עם הריון זה, במהלכו עליה להקפיד על הצעדים והשלבים הבאים:
בדיקות נוספות תכופות – יש להקפיד על מעקבים תכופים כדי לעקוב אחר הצמיחה וההתפתחות של העוברים, במקביל למעקב אחר הבריאות והבחנה בסימני צירים מוקדמים. לעיתים יש לבצע בדיקות אולטרסאונד תכופות או בדיקות אחרות, במיוחד כאשר ההיריון מתקדם.
הצבת יותר דגש על צריכת חומרים מזינים מסוימים – אישה בהריון עם תאומים זקוקה ליותר חומצה פולית, סידן, ברזל, חלבונים וחומרים מזינים חיוניים אחרים. עליה להקפיד על אכילת תזונה בריאה ולא לשכוח ליטול ויטמין טרום לידתי יומי. הרופא ימליץ אף על תוספת ברזל.
עלייה מוגברת יותר במשקל – המשקל הנכון תומך בבריאות העוברים ומקל את השלת הקילוגרמים העודפים לאחר הלידה. בהריון עם תאומים ההמלצה בדרך כלל היא להעלות כ-17-25 קילוגרם לנשים שהיה להן משקל בריא טרם ההיריון, כלומר, עליהן לצרוך כשש מאות קלוריות נוספות ביום, בהתאם לרמת הפעילות. יש להתייעץ עם הרופא על מנת לקבוע מה נכון מבחינה תזונתית באופן אישי.
נקיטה באמצעי זהירות נוספים – הרופא יבקש את האישה להגביל חלק מהפעילויות, כגון עבודה, נסיעות ופעילות גופנית, ככל שההיריון מתקדם. לעיתים מנוחה במיטה היא שיטה יעילה למניעת לידה מוקדמת, ומומלצת כאמצעי זהירות לעודד את גדילת העוברים והפחתת
הסיכון לסיבוכים.
חשש מפני לידה מוקדמת או מאוחרת יותר – אורך ההיריון אינו נחשב למדאיג עד לאחר השבוע ה-41. בהריון עם תאומים, יש להתחשב מוקדם בחששות אלו. הרופא עשוי להמליץ על זירוז לידה או
ניתוח קיסרי בשבוע ה-38 או ה-39 להיריון.