דימום בזמן ההיריון הוא תופעה שכיחה, שהסיבות לה יכולות להיות רבות ומגוונות, ויחד עם זאת הן מצריכות בירור ופנייה, לרוב, אל הרופא המטפל.
אולם, כשמדובר בדימום בשליש השני או השלישי, הדבר יכול לרמוז על סיבוך כלשהו, ועל אחת כמה וכמה שנלוות לכך תופעות נוספות.
דימום בחצי הראשון של ההיריון
במקרה של הפלה יופיעו מספר סימנים מעבר לדימום וגינאלי. האישה תחוש התכווצויות בבטן התחתונה, שכאבים הרבה יותר מכאבי מחזור ותצאנה רקמות מתוך הרחם. הפלה בשלב זה היא דרכו של הגוף להתמודד עם הריונות שאינם תקינים או עם עוברים שלא התפתחו. אין הדבר יעיד בהכרח על יכולתה של האישה להיכנס להריון בעתיד או שהיא סובלת מבעיות כלשהן.
דימום בחצי השני של ההיריון
דימום במחצית השנייה של ההיריון עשוי להעיד לרוב על בעיה אצל האם או אצל העוברים (או אצל אחד מהם) מה שמצריך פנייה מהירה אל הרופא המטפל. הדבר חשוב במיוחד כשמדובר בדימום המופיע בשליש השני או בשליש השלישי של ההיריון.
דימום בהריון יכול להיות גם סימן ללידה מוקדמת. מעבר לדימום עצמו יופיעו סימנים נוספים המעידים על כך: התכווצויות בבטן ושלשולים, לחץ באזור הטן התחתונה, תחושה של כאב גב עמום או כאב גב עמוק, הפרשות וגינאליות, בין אם דמיות, מימיות או ריריות וגם צירים סדירים. במידה והדבר קורה לפני השבוע ה – 37 של ההיריון מדובר בלידה מוקדמת ויש לפנות במהירות לבית החולים.
חשוב לדעת
דימום בשבועות הראשונים של ההיריון הוא נפוץ מאד ולרוב איננו סימן לבעיה כלשהי אצל האם או אצל העוברים. דימום בחצי השני של ההיריון יכול להעיד על סיבוכים ועל בעיות שיכולות להיות מסכנות חיים.
מכיוון שמדובר בהריון של תאומים, הנחשב להריון בסיכון גם כך, מומלץ בכל מקרה של דימום לפנות אל הרופא המטפל כדי לעבור אבחון מקיף ובדיקות נדרשות, הבוחנות את מצב העוברים ומצב בריאותה של האם. במידת הצורך, תאושפז האישה ההריונית לצורך ביצוע בדיקות מקיפות יותר או שתשלח לביתה למנוחה ותישאר במעקב רפואי עד ללידה עצמה.