במהלך תקופת ההיריון עוברת האישה לא מעט בדיקות, שבחלקן בדיקות דם. בדיקות אלו נועדו לבחון את מצב התפתחותו ובריאותו של העובר, או במקרה של תאומים ושלישיות – מצב התפתחותם ובריאותם של העוברים.
על סוגי הבדיקות השונים ומידת חשיבותן
בדיקת הדם הראשונה היא בדיקת ההיריון. בדיקה זו בודקת את הימצאות הורמון ההיריון – גונדוטרופין כוריוני אנושי (HCG), כשרמות גבוהות שלו מרמזות בדרך כלל על היריון מרובה עוברים, היריון עם תאומים, שלישיות או יותר.
בדיקות הדם, שאותן עוברת האישה במהלך ההיריון בודקות, בין היתר, את רמות הברזל שבגופה. העוברים שברחמה משתמשים בכמות גדולה מאד של ברזל (וככל שמספר העוברים גדול יותר, כך הכמות הנדרשת להם רבה יותר), מה שיכול להוביל לאנמיה אצל האם. דבר זה נפוץ מאד בקרב נשים, הנושאות היריון של תאומים או שלישיות, מה שמצריך מהן נטילת תוספי מזון, לשיפור ערכי המזון שבדמן.
בדיקת דם זו איננה נועדה לצורך זיהוי הימצאותו של המום, שכן איננה מסוגלת לעשות זאת, אלא לצורך הערכת הסיכוי להיות עם המום. היא מהווה כנורת אזהרה, שבעקבותיה אפשר לבצע בדיקות נוספת ולהגדיר את ההיריון כהריון בסיכון.
רמה גבוהה של חלבון עוברי מעידה לרוב על בעיה במערכת העצבים של העובר, העשויה להוביל לנכות או אפילו למוות בזמן הלידה. במקרים כאלה מבצעים בדיקת אולטרסאונד ולעיתים גם דיקור מי שפיר כדי לקבל אבחנה מדויקת יותר. שקלול של ריכוזי שלושת ההורמונים האלה יכול להעיד על סיכוייהם של העוברים להיות עם תסמונת דאון, כשיחד עם הבדיקות האחרות אפשרי לקבל תשובות מדויקות יותר, העוזרות בקבלת ההחלטה ובהמשך הטיפול.
מה שמצריך שינוי תזונתי – תפריט דל בפחמימות ובסוכרים, שילוב של פעילות גופנית ככל שניתן וגם מעקב אצל הרופא. במקרים מורכבים וחריגים יותר, ייתכן והאישה תיאלץ ליטול גם אינסולין כדי לשמור על רמות תקינות של סוכר בדם.